• 01-08-2023
  • Corine Velthuyzen

Individualisme – het einde van het vrijwilligerswerk?

We kunnen je geruststellen. Veel mensen dragen graag hun steentje bij aan de samenleving en om iemand te helpen. Maar waar de oudere generatie zich graag structureel inzet om activiteiten mogelijk te maken en om hulpbehoevenden te begeleiden, vraagt de jonge(re) generatie iets anders van je als organisatie.

De jongere generatie heeft net zo goed oog voor de medemens. Echter, wel op een andere manier: meer op incidentele basis vrijwilligerswerk doen, graag invullen op tijden die ik zie zitten, en kijken wat kan ik ervan leren en word ik daar goed bij begeleid door de organisatie?

Hoe zorg je dat je als vrijwilligersorganisatie aantrekkelijk blijft voor jongere vrijwilligers?

Bij jongere generaties staan meer de individualistische waarden centraal. Individualisme betekent niet de afwezigheid van bereidheid om je in te zetten voor anderen. Het betekent wel dat vrijwilligerswerk minder vanuit plichtsgetrouwheid of gemeenschapszin zal worden gedaan maar dat waarden als idealisme, zelfontplooiing, ontdekken en beleven belangrijkere drijfveren worden.

Om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende vrijwilligers beschikbaar blijven zal het vrijwilligerswerk zo ingericht moeten worden dat het aansluit bij de meer individualistische waarden van de jongere generaties.

Niet meer denken vanuit het vrijwilligerswerk, maar je richten op de individuele behoeften van een vrijwilliger en aansluiten bij hun motivatie biedt mogelijkheden om jongere vrijwilligers te boeien. Naast erkenning en waardering is het belangrijk dat je aansluit bij iemands persoonlijke drijfveren en er meer aandacht is voor (persoonlijke) begeleiding, geven van feedback op functioneren, persoonlijke ontwikkeling en het leren van nieuwe vaardigheden.

8 tips voor flexibel vrijwilligerswerk

Om dit toe te passen in de praktijk is het zinvol om het vrijwilligerswerk bij jouw organisatie flexibeler te maken. Inzetten op incidenteel vrijwilligerswerk door dit flexibeler te maken. Niet meer inzetten op vrijwilligerswerk, maar op vrijwilligen. Klik hier voor de tips voor flexibel vrijwilligerswerk.

Bron: NOV