• 30-04-2021

Hoe dementievriendelijk is de Hoeksche Waard?

Sinds 2016 wordt in de Hoeksche Waard door partijen in Zorg en Welzijn samengewerkt met de gemeente Hoeksche Waard aan een dementievriendelijke Hoeksche Waard. Zij willen zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving. Voor mensen met dementie is het belangrijk dat mensen in hun omgeving hen erkennen en aanvaarden en weten dat dementie een hersenziekte is. Voor mantelzorgers van mensen met dementie is het belangrijk dat zij weten waar zij hulp en ondersteuning kunnen vinden en voor inwoners in het algemeen is het belangrijk dat zij dementie herkennen en weten waar zij met vragen terechtkunnen. Want een op de vijf mensen krijgt deze hersenziekte en dus is het belang van een dementievriendelijke omgeving groot.

Maar hoe dementievriendelijk ís de gemeente Hoeksche Waard al? Kunnen inwoners de ziekte herkennen? Weten ze hoe ze iemand met dementie kunnen helpen? Hoe ze dementie bespreekbaar kunnen maken? Hebben we met zijn allen oog voor wat mensen met dementie nog kunnen? Om dat te weten te komen, wordt de komende maand een onderzoek uitgevoerd in samenwerking met GGD Zuid-Holland Zuid. Dit onderzoek zal worden uitgezet onder het inwonerspanel van GGD Zuid-Holland Zuid en via de website van gemeente Hoeksche Waard. Een link naar het digitale onderzoek zal bovendien verspreid worden via sociale media van de samenwerkingspartners. Ook als u in uw omgeving niemand kent met dementie, kunt u de vragenlijst invullen, graag zelfs! Met de uitkomsten kunnen we zorgen dat de HW nog dementievriendelijker wordt.

Wilt u meedoen maar zit u niet in het inwonerspanel van GGD Zuid-Holland Zuid? Klik dan hier en vul de vragenlijst in. Wilt u deze liever op papier invullen, dan kan dat natuurlijk ook. Bel dan 088-7308900, het nummer van Welzijn Hoeksche Waard, daar weten ze waar u een geprint exemplaar kunt invullen.