• 30-08-2021
  • Corine Velthuyzen

Het eenzame brein

De periode van gedwongen afstand houden ligt gelukkig meer en meer achter ons. Welke gevolgen heeft de Corona crisis op fysiek maar ook mentaal gebied voor ons gehad? Hoe is het om het ‘normale’ leven weer op te pakken? Voor een aantal van ons is het redelijk eenvoudig om ons ‘oude’ leven weer op te pakken, maar niet voor iedereen. Hoe vaak denk jij bij jezelf: ‘Ik moet echt een keer met deze persoon bellen’?

Afspreken met vrienden en familie is niet alleen een leuke bezigheid, het houdt je gezondheid op peil en is waarschijnlijk ook goed voor je brein.

Negatieve gevolgen van eenzaamheid

Diep vanbinnen weet je vast al dat het belangrijk is om in contact te blijven met je vrienden en familie. Als je sociale contacten verwateren, kun je je eenzaam voelen. Eenzaamheid kan dan weer je fysieke en mentale gezondheid verslechteren (bijvoorbeeld door hogere bloeddruk, slechtere nachtrust, een grotere kans op depressie en slechtere cognitieve functies, zoals geheugen, intelligentie, taal en concentratie en hoe je de wereld om je  heen ervaart). Maar de slechte bijwerkingen van eenzaamheid gaan verder dan dat. Eenzaamheid kan ook veranderingen teweegbrengen in de structuur van je hersenen.

Uit wetenschappelijk onderzoek onder een groep ouderen is gebleken dat meerdere hersengebieden kleiner waren in de ouderen die meer eenzaamheid ervoeren. Om wat specifieker te zijn: er waren drie hersengebieden kleiner als mensen zich meer eenzaam voelden: de linker amygdala/voorste hippocampus (AMY/HC/PHG), de linker achterste parahippocampus (PHG) en het linker cerebellum. Al deze gebieden zijn belangrijk bij nadenken en het reguleren van onze emoties.

https://i2.wp.com/blog.donders.ru.nl/wp-content/uploads/Brain_clusters-1.png?resize=640%2C641&ssl=1

De drie hersengebieden die Kleiner waren als ouderen meer eenzaamheid ervoeren.

Afbeelding afkomstig van Düzel, S., Drewelies, J., Gerstorf, D. et al. Structural Brain Correlates of Loneliness among Older Adults. Sci Rep 9, 13569 (2019) doi:10.1038/s41598-019-49888-2. (CC BY 4.0)

Hoewel meer onderzoek nodig is om erachter te komen of eenzaamheid daadwerkelijk veranderingen in je hersenen kan veroorzaken of dat eenzaamheid het gevolg is van hoe je hersenen in elkaar zitten, is het zeker dat een sociaal netwerk van groot belang is voor je gezondheid. Dus waarom bel je die persoon niet gewoon op?

Bron: Radboud universiteit Nijmegen

Klik hier voor het volledige artikel https://blog.donders.ru.nl/?p=11017

Meer weten?

Benieuwd wat wij voor jou of jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van Eenzaamheid? Neem dan contact met Corine Velthuyzen, Corine.Velthuyzen@welzijnhw.nl. of bel met 06-82845201. We denken graag met je mee.