• 02-01-2024
  • Corine Velthuyzen

Belonen en waarderen van vrijwilligers

Het is belangrijk om vrijwilligers te waarderen en belonen voor hun inzet. Dat kan op verschillende manieren. Het belangrijkst is om de belonings-, en waarderingsmiddelen goed af te stemmen op de motivatie, wensen en behoeften van de vrijwilliger.

Waarderen

Waardering is het besef hebben dat iemands inzet waardevol is en dat ook laten zien. Het gaat erom dat je er alles aan doet om iemand de best mogelijke vrijwilligerservaring te geven.

De waardering bestaat vooral uit het vrijwilligerswerk dat iemand doet en de waardering die men daarvoor voelt vanuit de doelgroep. Maar wat ook belangrijk is, is de persoonlijke aandacht en ondersteuning. Dit begint al bij de kennismaking met de vrijwilliger.

Waarom wil iemand zich inzetten voor de organisatie? Wat is de motivatie? Wat zijn persoonlijke interesses en capaciteiten? Het maakt verschil of iemand werkervaring op wil doen of dat iemand op zoek is naar een zinnige of gezellige tijdsbesteding. Aansluiten op de motivatie en behoefte van de vrijwilliger is de eerste stap. Je waardeert de betrokkenheid en neemt iemand serieus door de best passende plek te vinden.

Tips bij het waarderen van vrijwilligers in de verschillende fasen

Startfase

  • Zorg voor een goede intake en introductie waarin iemands motivatie centraal staat.
  • Wees duidelijk over taken, verantwoordelijkheden en andere onderlinge afspraken.

Uitvoerende fase

  • Leef mee en toon persoonlijke interesse.
  • Bied goede begeleiding door vrijwilligers een aanspreekpunt te geven en voldoende geïnformeerd te houden. Vervolgens heb je regelmatig contact, zodat je weet of de werkzaamheden nog aansluiten bij iemands wensen en of de vrijwilliger tegen dingen aanloopt waarin je kunt ondersteunen.
  • Faciliteer het vrijwilligerswerk goed, door op tijd de juiste informatie en materialen aan te reiken.
  • Bied deskundigheidsbevordering die past bij de vrijwilligersfuncties en interesses van de vrijwilliger.
  • Laat vrijwilligers ook meedenken op organisatie- en beleidsniveau. Neem de input serieus.  

Afrondende fase

  • Evalueer als iemand vertrekt. Bied een eindgesprek, geef een bedankje en doe iets met de feedback die je ontvangt.

 

Belonen

Belonen is waarderen door middel van iets tastbaars. Belonen van vrijwilligers kan concreet met een kerstpakket of cadeaubon, maar ook symbolisch in de vorm van een getuigschrift of certificaat.

Belonen kan op verschillende manieren. Let vooral goed op wat de vrijwilligers zelf belangrijk vinden. Het gaat niet om de luxe (dat kan juist een verkeerde uitstraling geven), maar om het gebaar. De waarde van een beloning is erg persoonlijk en vraagt maatwerk. Voor de een is een training waardevol, voor de ander een boekenbon. Maar hoe kom je erachter wat de vrijwilliger wil? De kortste route is: ernaar vragen.

Het bekostigen van het belonen van vrijwilligers

Het belonen van vrijwilligers vraagt om middelen. Hier kun je als organisatie creatief mee omgaan:

  • Sponsoring en donaties; vraag lokale winkeliers of grote ondernemers of zij jullie hierbij kunnen helpen. Wil je bijvoorbeeld een vrijwilligersbarbecue organiseren? Vraag dan of winkeliers de spullen voor de barbecue willen doneren.
  • Fondsen;  ook fondsen vinden de inzet van vrijwilligers waardevol en willen vaak financieel bijdragen aan de waarderingsactiviteiten voor vrijwilligers. Ook kun je kosten voor de waardering van vrijwilligers altijd meenemen in de begroting van projectaanvragen richting de gemeente of fondsen.

 

Bron: NOV/ Platform Vrijwillige Inzet