Wilt u ook vrijwilliger worden in uw regio?

Neem contact met ons op

Jongeren willen integreren

Het verhaal van Tarik

Een belangrijke doelstelling van het Jongerenwerk in de Hoeksche Waard is het stimuleren van jongeren in hun ontwikkeling en zelfredzaamheid. Zij weten als geen ander welke jongeren extra steun verdienen. Voor deze jongeren vervullen ze een rol als coach, vertrouwenspersoon en verbinder als het gaat om het contact met de organisaties om een jongere heen. Michelle is jongerenwerker bij Welzijn Hoeksche Waard en zet zich onder andere in voor Tarik Mansour (20), die twee jaar geleden via Libanon uit Syrië naar Nederland kwam.

“Een vriend van mij kwam al vaker in het jongerencentrum en ik kwam af en toe met hem mee. De jongerenwerkers hadden me uitgenodigd voor de uitreiking van het Jeugdlintje in Avontura. Na afloop daarvan vroeg Erik, de teamleider van het Jongerenwerk, of ik het leuk vond om na het opruimen van Avontura nog even mee te gaan naar het Jongerencentrum om na te praten. Dat vond ik heel leuk. Ik help graag mensen. Daarna ben ik steeds vaker gekomen om te helpen. Nu ben ik al een aantal maanden vrijwilliger Bij Frits en sta ik ook achter de bar en doe als vrijwilliger overal aan mee”, vertelt Tarik. “Voor mij is het heel fijn om hier te komen, want ik leer mensen kennen en maak hier vrienden. Zo leer ik de taal beter, want dat vind ik belangrijk. Ik woon nu twee jaar hier. Mijn vader was hier naartoe gevlucht vanuit Syrië, omdat daar geen toekomst was voor ons. Nederland is een goed land. Ze zijn hier niet zo racistisch als in sommige andere landen.”

"Als straks de problemen zijn opgelost, komt mijn moeder Syrisch koken voor de mensen hier. Een hele tafel vol. Het komt goed."

“Ik zit nu vanaf september op school en ben bezig met een opleiding niveau 1 om automonteur te worden. Ik loop nu ook stage bij een autobedrijf in Slinge. Dat bevalt heel goed. Ik ben nu bijna klaar met deze opleiding en heb me al aangemeld voor niveau 2 automonteur. Hiervoor heb ik ook al een toelatingsgesprek gehad.

Maar niet alles gaat makkelijk en daarom ben ik ook hier. Michelle heeft me heel erg geholpen toen ik problemen kreeg met schulden. Ik had drie maanden te lang een participatiebijstandsuitkering gekregen. Omdat ik ben gaan studeren en studiefinanciering kreeg, had ik geen recht meer op een participatiebijstandsuitkering. Daar kreeg ik een boete voor en brieven die ik niet begreep. Michelle heeft ervoor gezorgd dat ik nu geen boete hoef te betalen, als ik mijn schuld terugbetaal. Dat ga ik zeker doen.”

“Dat wij ook dit soort begeleiding geven aan jongeren is niet altijd bekend”, vertelt Michelle. “We zijn, door onze jongerencentra, heel laagdrempelig: jongeren kunnen hier altijd terecht met hun vragen, maar ze hoeven hier niks. Als ze gewoon een avondje film willen kijken, willen darten of tafelvoetballen, dan kan dat ook. Zo is Tarik hier ook gekomen. Pas als je deze jongeren wat beter leert kennen, merk je dat er soms een heel verhaal schuilt achter zo’n vrolijk gezicht. Tarik heeft bij ons ook de training Rots en Water gevolgd. Die maakt jongeren meer weerbaar en zelfbewust en dat helpt ze zelfverzekerder te worden en zelf betere keuzes te maken.”

“Daar heb ik veel van geleerd”, vertelt Tarik: “Als je ruzie krijgt buiten bijvoorbeeld, dan leer je dat je daar zelf iets aan kunt doen. Hoe je met mensen moet omgaan en hoe je je lichaam onder controle krijgt. Verder help ik graag, het maakt mij niet uit of dat nu kleine kinderen zijn, of oudere mensen. Met de hulp van Michelle en de anderen voel ik me veel beter hier. Als straks de problemen zijn opgelost, komt mijn moeder Syrisch koken voor de mensen hier. Een hele tafel vol. Het komt goed.”