Wilt u ook vrijwilliger worden in uw regio?

Neem contact met ons op

Ertoe doen. Dat wil toch iedereen.

Het verhaal van Manon

De Vrijwilligerscentrale bemiddelt tussen organisaties die vrijwilligers zoeken en vrijwilligers die een leuke klus willen doen. Mensen kunnen 24/7 terecht op de vrijwilligersvacaturebank om te kijken wat er te doen is, te solliciteren
op een vrijwilligersvacature en zich aan te melden voor trainingen gericht op vrijwilligers. Organisaties kunnen er een oproep doen voor vrijwilligers en informatie vinden die van belang is voor hun vrijwilligerswerk. Maar wie zorgt er dat die vacatures ook werkelijk op de website komen? Wie zorgt dat de sollicitaties bij de juiste organisaties komen? Wie zorgt er voor een boel gezelligheid op de woensdagmiddag? Juist. Manon van der Hoek (34), vrijwilligster.

“Toen ik twee jaar geleden voor 50% werd afgekeurd voor mijn werk in de gehandicaptenzorg, kreeg ik de opdracht
mee om werk te gaan zoeken dat paste bij mijn mogelijkheden. Iets dat structuur zou geven, maar niet te belastend
zou zijn. Een kennis had bij Welzijn Hoeksche Waard op de receptie gewerkt en dat was haar goed bevallen, dus toen ik
daar een oproepje van zag, heb ik gesolliciteerd. Tijdens dat gesprek bleek eigenlijk al dat receptiewerk wat te ingewikkeld zou zijn voor mij, omdat het best veel verschillende taken tegelijk zijn. Dat durfde ik niet aan, maar er was ook hulp nodig bij de vrijwilligerscentrale en dat ging om een meer afgebakende taak. Dat paste beter bij mij.

Eigenlijk leek administratief werk me een beetje saai, maar ik ben toch begonnen en vind het nu heel fijn werk. Je weet
wat je doet en waarvoor: je helpt vrijwilligers aan werk en je helpt organisaties hun projecten te realiseren. Dat geeft heel
veel voldoening. Wat we doen is dat we vacatures die organisaties aanleveren, nalopen en online zetten, zodat vrijwilligers erop kunnen reageren. De reacties van vrijwilligers zetten we vervolgens door naar de organisaties die mensen zoeken. Vaak zoeken organisaties mensen voor langlopende klussen, maar soms help je ook mee aan een korter lopend project. Zo was er in december bijvoorbeeld een ijsbaan in Oud-Beijerland, waar in korte tijd ijsmeesters voor moesten worden geregeld. Het is dan superleuk als dat lukt. 

"Wat ik doe is belangrijk. Dat wil toch iedereen? Het is ook nog eens heel gezellig, dus van mij mag het nog lang doorgaan!"

Ik doe dit werk nu ruim anderhalf jaar en ben blij dat ik dit kan doen. Ik zwem hiernaast ook op dinsdagavond met gehandicapten, zodat ik nog een link houd met het werk waarvoor ik ben opgeleid. Maar terug kan ik niet, dat is te belastend. Ik kan nu afzeggen als het nodig is en hoef ook niet te solliciteren. Maar ik maak me wel nuttig en heb structuur in mijn leven. Wat ik doe is belangrijk. Dat wil toch iedereen? Het is ook nog eens heel gezellig, dus van mij mag het nog lang doorgaan!”

Vrijwilligerscoördinator (Cromstrijen, Korendijk en Oud-Beijerland)

Heeft u vragen over dit
onderwerp?

088-7308900

Rob Bergevoet - Vrijwilligerscoördinator (Cromstrijen, Korendijk en Oud-Beijerland)