Wilt u ook vrijwilliger worden in uw regio?

Neem contact met ons op

Bij het jongerenwerk aan de slag met je talenten

Het verhaal van Lesley Leenheer

“Voor jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar is niks te doen.”, is een veelgehoorde klacht. Ze kunnen het uitgaansleven niet in en als ze naar de film willen, dan moeten ze het eiland af. Voor veel jongeren reden om dan maar op hangplekken af te spreken. Daar zien ze elkaar, wordt dan stiekem toch gedronken en soms worden ook andere middelen gebruikt. Maar jongeren blijven daar meestal niet ‘hangen’. Neem bijvoorbeeld Lesley Leenheer (20 jaar), die van het park naar het jongerencentrum ging en nu in datzelfde park zorgt voor fitte jongeren (en jongerenwerkers).

“Toen ik een jaar of 15, 16 was, hing ik in het Laningpark in Oud-Beijerland bij een groep die eigenlijk wel wat asociaal was. Maar mijn beste vriend en ik hadden weinig anders om naartoe te gaan en vonden het ook wel interessant om bij zo’n groep te horen. Shane en Bart, twee jongerenwerkers in Oud-Beijerland, kwamen regelmatig bij deze groepen in het park langs en zij vroegen ons op een gegeven moment om eens een bezoekje te brengen aan het Jongerencentrum Bij Frits. Ze vonden ons niet echt bij deze groep passen en zo zijn we dus een keer langsgegaan Bij Frits.”

"Je kan ook andere dingen in het park doen dan een beetje rondhangen"

“We kwamen er sindsdien regelmatig en op een gegeven moment, toen we wat te oud werden eigenlijk, vroegen ze ons om vrijwilligerswerk te komen doen. Zo konden we met de gasten die er kwamen blijven omgaan en hielden we ook het contact met de jongerenwerkers. Ik stond af en toe achter de bar, of hielp mee met activiteiten. De slip-and-slide bijvoorbeeld, en andere dingen die op het jongerencentrum werden georganiseerd. Ondertussen was ik klaar met school en ging ik bij defensie werken.”

“Om daar te werken moet je fit zijn, je mentaliteit is belangrijk en je moet een goede discipline hebben. Dit voorjaar gingen de jongerenwerkers aan de slag met een traject om talenten van jongeren en vrijwilligers in beeld te brengen en te ontwikkelen. Voor mij lagen die vooral op het gebied van fitness en sport. Zo kwamen we op het idee bootcamps te organiseren voor iedereen die dat leuk vindt, maar vooral voor de jongeren natuurlijk. Bij het Laningpark heeft de gemeente een mooi beweegparkje aangelegd dat voor de bootcamps gebruikt kan worden. Dat is vlakbij het jongerencentrum, dus dat is ideaal.”

“Vorige week hebben we de eerste bootcamp gedaan en dat was een groot succes. Ik let er bij de mensen die meedoen op of ze de oefeningen goed doen, of ze hun rug niet teveel belasten en efficiënt gebruikmaken van de apparaten. Toen ik zelf als 16-jarige begon met fitness op de sportschool had ik vrij snel blessures, omdat ik onbegeleid ging trainen. Bij de mensen die aan onze bootcamp meedoen, let ik daar dus wel op. We gaan de komende tijd proberen elke week een bootcamptraining te organiseren voor de jongeren die Bij Frits komen. Om ze te laten zien dat sporten ontzettend leuk kan zijn en om te laten zien dat je ook andere dingen in het park kan doen dan een beetje rondhangen.”

Meer weten? Neem dan contact op met de jongerenwerkers van Welzijn Hoeksche Waard, via info@jonghoekschewaard.nl, of zoek ze op op Instagram.