• 10-02-2022
  • Ria Folkertsma

Hoe dementievriendelijk is de Hoeksche Waard - resultaten onderzoek

Sinds 2016 wordt in de Hoeksche Waard door partijen in Zorg en Welzijn samengewerkt met de gemeente Hoeksche Waard aan een dementievriendelijke Hoeksche Waard. Zij willen zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving. Voor mensen met dementie is het belangrijk dat mensen in hun omgeving hen erkennen en aanvaarden en weten dat dementie een hersenziekte is. Voor mantelzorgers van mensen met dementie is het belangrijk dat zij weten waar zij hulp en ondersteuning kunnen vinden en voor inwoners in het algemeen is het belangrijk dat zij dementie herkennen en weten waar zij met vragen terechtkunnen. Want een op de vijf mensen krijgt deze hersenziekte en dus is het belang van een dementievriendelijke omgeving groot.

Maar hoe dementievriendelijk ís de gemeente Hoeksche Waard al? Kunnen inwoners de ziekte herkennen? Weten ze hoe ze iemand met dementie kunnen helpen? Hoe ze dementie bespreekbaar kunnen maken? Hebben we met zijn allen oog voor wat mensen met dementie nog kunnen? Om dat te weten te komen, is een onderzoek uitgevoerd in samenwerking met GGD Zuid-Holland Zuid. Dit onderzoek is uitgezet onder het inwonerspanel van GGD Zuid-Holland Zuid en via de website van gemeente Hoeksche Waard en Welzij Hoeksche Waard.

De resultaten van het onderzoek vind je hier. Wil je weten wat de Dementievriendelijke Hoeksche Waard met de aanbevelingen doet? Meld  je dan aan voor de nieuwsbrief van de Dementievriendelijke Hoeksche Waard.